PROTAN - Sanacija krovova

Firma CNT d.o.o. je zastupnik norveške firme PROTAN na tržištima Srbije i Crne Gore.

Sanacija krovova se najčešće izvodi zbog zastarelih tehnologija ugradnje, dotrajalih krovnih sistema, zbog mehaničkih oštećenja hidroizolacionih krovnih sistema, neprimerenih aktivnosti na krovovima kao što su ugradnja satelitskih, radio i tv antena, neprimerenim aktivnostima na ravnim krovovima gde su hidroizolacione membrane izložene i nisu zaštićene, različitim prodorima i ponekada kreativnim i za stanare korisnim rešenjima koji ipak nisu najbolje rešenje za hidroizolacione sisteme na krovovima.

Zatim, postoje različiti tipovi hidroizolacionih membrana npr. membrane koje zbog nedostatka UV-stabilizatora ili različitih preliva (ako su u pitanju bitumenske hidroizolacije) moraju biti zaštićene - a nisu! Zbog te činjenice dolazi do prievremenog "starenja" tj. pucanja takvih vrsta hidroizolacionih sistema i samim tim do prodiranja vode u slojeve ispod same membrane.

Postoje i proizvodi sumnjivog porekla i loših tehničkih karakteristika koje nisu primerene našim klimatskim prilikama ili su jednostavno proizvodi sa nedostatkom hemijskih elemenata koji su neophodni da krovne hidroizolacione membrane izdrže više desetina godina na krovu bez oštećenja.

Takođe, ljudski faktor u samoj ugradnji može uticati na kvalitet i dugotrajnost sistema. Tu ne pomažu ni najskuplji hidroizolacioni proizvodi jer ako dođe i do male greške u ugradnji, celi sistem postaje beskoristan. Zbog te činjenice potrebno je kontaktirati firmu koja ima iskustva i radnike koji imaju završene specijalne kurseve za ugradnju krovnih sistema, firme koje nude referentnu listu koja dokazuje sve prethodno navedeno.

SANACIJE

Postoje različite vrste sanacija starih bitumenskih hidroizolacionih sistema, novijih jednoslojnih, sanacija starih terasa, balkona i lođa. U zavisnosti od problema, nudimo različite metode sanacija. Sanacije, kao i novi sistemi mogu se odraditi kao izloženi sistem gde je hidroizolaciona PVC membrana završna ali se krov ne koristi (nije prohodan), opterećeni sistem gde se krov može koristiti tj. gde je krov prohodan. Moguće je složiti i zeleni krovni sistem, ali u ovom slučaju potrebno je proveriti da li krovna konstrukcija može podneti dodatna opterećenja.

Sanacije ravnih krovova najčešće izvodimo u saradnji sa firmama koje upravljaju objektima. U našoj bazi podataka došli smo do statističkog podatka da smo do kraja 2011. odradili više od 600 sanacija stambenih objekata samo u Srbiji u šta ne uključujemo novoizgrađene zgrade sa nešto manje od ukupno 700.000m2 ugrađenih PVC hidroizlacionih membrana. Od toga preko 150.000,00m2 je izašlo iz garantnog roka od 10g. i još uvek nemamo reklamacija na objektima koji su se redovno održavali.

U našoj bazi podataka postoje hiljade i hiljade različitih fotografija sa naših projekata. Da biste bliže uvideli o čemu se radi, kroz galeriju slika će se lakše vizualizirati problematika i postupak sanacije na nekim od objekata koje smo izvodili. U svakom slučaju, prilikom prvog evidentnog procurivanja ili pojavljivanja vlage, slobodno nas kontaktirate i bez ikakve obveze zatražite zahtev za pregledom krova.

Sanacija starog bitumenskog krova sa kulir pločama

Sanacija starog bakrenog krova

Tehnički listovi